Novoto Vreme
Севлиевски поправи часовника в Зографския манастир

27.05.2005г., Часовникът на камбанарията на българския манастир “Св. Георги Зограф” в Атон отново отмерва времето, след 15-годишно мълчание. Министърът на енергетиката Мирослав Севлиевски инициира поправката и организира група, която замина за Зографския манастир и за 3 дни ремонтира часовниковия механизъм. От 26 май камбаната отново отмерва времето.


На 27 май министър Севлиевски прие в министерството игумена на манастира архимандрит Амвросий и библиотекаря на Зограф дядо Пахомий, за да им благодари лично за това, че съхраняват българската история, култура, дух и вяра и че са посветили живота си на това свято дело. За мисията съдейства и доц. Иван Желев, директор на Дирекцията по вероизповедания към МС и председател на Ефория Зограф.


Двамата свещеници донесоха в София благодарността на монасите от свещената обител затова, че камбаните на Зограф отново възвестяват българското време в Света гора.
Часовникът е изработен през 1896 година. От 15 години е повреден.
Както всички часовници на Атон и този в Зографския манастир е настроен по така нареченото византийско време, в което залезът на слънцето се приема за 0.00 часа. Денонощието също е от 24 часа, но започва след залез слънце, а не в полунощ. Затова и началото на деня се променя според сезоните.
Преди да се повреди, часовникът е биел на всеки четвърт час. Сега обаче монасите са пожелали експертите да не възстановяват тази му функция. Камбаната в манастира вече бие на всеки кръгъл час.
На 22-мата монаси в манастира министър Севлиевски изпрати подаръци.

                                                               

 

Back | Top | Print
Бюлетин

Електронен вестник
С БОДЛИ!

Ако желаете да получавате нашия бюлетин, абонирайте се тук ››

Регистрация
Ако споделяте нашите идеи, попълнете формата за регистрация на симпатизанти тук ››

Изтегли
Символите на Новото Време може да изтеглите тук ››

Вестник Средногорски багри

 http://bgvesti.com/ - Животът вдуми

http://modernavratza.com

Studio ITTI
Web Based Solutions
© Новото Време. Всички права запазени.